Bebek ve Çocuk Gelişim Takip Programı

Bebek ve Çocuk gelişimi

0-6 yaş dönemi bireyin gelişiminin %80’nini tamamladığı bir dönemdir. Anneleri birer heykeltıraş gibi düşünürsek, ki öyledir, bu muhteşem güzellikteki çamura ilk şekli veren onlardır. Unutulmaması gereken bir şey vardır ki her annenin kullandığı çamur doğuştan getirdiği genetik özellikleri nedeniyle o anne babaya özeldir, karşılaştırma yapılmamalıdır.

Gelişim takibi nasıl yapılır?

Yenidoğan gelişimsel takibi; 0-1 yaş bebeklerde uygulanan bazı testlerle doğuştan getirebildikleri gelişim bozukluğuna sebep olabilecek sorunları tesbit ederek çocuğun sağlıklı bir gelişim göstermesini sağlar.

Gelişim testleri; 0- 6 ay arası ayda bir, 6-12 ay arasında 2 ayda bir uygulanarak, çocuğun gelişimi ve büyümesinin sağlıklı bir eğri gösterip göstermediği takip edilir. Duruma göre gerekli tetkikler istenmesi için sağlık birimlerine yönlendirilir. 1-6 yaş arasında ise yılda bir kez uygulanır.

En sonunda okula başlamadan önce okul olgunluğu ölçer testle birlikte uygulanarak okula hazır olup olmadığı saptanır. Hazır olmadığı durumlarda çocuk terapi veya bireysel eğitime alınarak okula hazır duruma getirilir.

separator_02

Okul öncesi eğitim döneminin önemi

• Çocuk bu dönemde, ileride kendisine başarı getirecek çok önemli bir şeyi yaşayarak öğreniyor: Özgüveni…

• Çocuk bu dönemde, ileride kendisine yardımcı olacak önemli bir şeyi keşfediyor: Yeteneklerini…

• Çocuk bu dönemde, kendi yaşıtlarıyla birlikte olabilmesini sağlayan çok önemli bir yeteneğini geliştiriyor: Paylaşmayı…

• Çocuk bu dönemde, kendisi icin gerekli olan bir özelliğini geliştiriyor: Cesaretli olmayı …